Din kundvagn är tom

Kan jag använda en vattenskidslina till att åka wakeboard med och vice versa?

Det beror på vilken nivå du åker på. En absolut nybörjare spelar det ingen roll för. Så fort du är bättre än så så kommer du att vilja ha en lina som är designad för sitt ändamål.

En vattenskidslina är tillverkad av polypropylene som har elastiska och minnesegenskaper. Det betyder att när du belastar linan kommer den att sträckas ut för att sedan dra ihop sig igen när draget minskar. När du åker vattenskidor behövs polypropylene linornas egenskaper för att minska påfrestningarna på skidåkarens axlar,armar och händer. Att åka vattenskidor med en stum lina bör därför undvikas.

När du åker Wakeboard, Wakeskate eller kneeboard bör du ha en lina tillverkad av Dyneema eller Spectra. Det är helt stumma linor som tillåter dig att både hoppa högre och ha mer kontroll. Skulle du försöka åka wakeboard med en vattenskidslina skulle du varken kunna hoppa högt eller kontrollerat. Har du en elastisk lina blir det svårt att få tillräckligt med linspänning för att kunna hoppa på vågen. Så snart du lämna vattnet skulle linan dra dig framåt och du skulle tappa all kontroll i hoppet. Till skillnad från båtens jämna drag blir lindraget en acceleration som är väldigt svår att kontrollera.

Ett alternativ till både wakeboard och vattenskidslinorna är Poly E linor. Det är om något en kompromiss mellan det båda. Poly E har en sträckfaktor på ungefär 3% av sin totallängd och är ett billigt alternativ om du vill ha något enkelt att börja med.

Vilket material i linan ska jag välja?

Materialet i linan är helt avgörande när det kommer till prestanda och hållbarhet. För att kunna hoppa mellan båtens vågor behöver du en lina som du laddar med spänning som du använder när du lämnar toppen på vågen. Linan måste klara av den påfrestningen och inte ge efter vilket skulle innebära att du tappar all den energi du bygger upp när du skär in mot vågen. Om du har en lina som flexar och ger efter så tappar du mycket kraft och du får aldrig någon kontroll i luften.


Poly E
Poly E är ett lågstretch material. Det är det billigaste materialet som används för att tillverka wakeboardlinor. En Poly E lina stretchar ungefär 2-3 procent av sin total längd under normal påfrestning av en åkare. Elasticiteten i linan blir förlåtande för nybörjare när de skär genom båtens vågor och inte har full kontroll på spänningen i linan. För en mer avancerad åkare som försöker hoppa mellan båtens vågor och behöver spänningen i linan kommer en Poly E lina att motverka detta.


Dyneema
Lika stark som en vajer och ger efter mindre än 0.5 % av sin totallängd vid wakeboardåkning. Dyneema är ett populärt linmaterial för många duktiga wakeboardåkare. Det har bevisats vara stakare än stål och andra syntet material i både spännings och bocknings tester. Dyneema klarar av saltvatten, har ett bra UV skydd och är väldigt slitstarkt.


Spectra
Spectra är en fiber som är 10 gånger starkare än stål. Dessutom är spectra ett ultra-lätt material vilket gör att linorna flyter på vattenytan. Ett superstarkt material med mindre än 0,5% elasticitet av den totala längden vid normal påfrestning av en wakeboard åkare.


Coating
Många linor är försedda med ett plast hölje. Plasten skyddar linans kärna mot UV ljus, erosion och förstärker även draghållfastheten. Dessutom motverkar plasten att linan trasslar vilket i sin tur innebär färre knutar och en mer lätthanterlig lina. Plasten är även skön mot huden.


Vilken längd på linan ska jag köra med?

Som med mycket annat i wakeboard finns det inga rätta svar på den här frågan. Längden på linan beror på allt ifrån vilken nivå man åker på, vilken båt man åker efter, hur snabbt man åker, vad syftet med åket är osv. Linan längd mäts i amerikanska feet och kan varierar mellan 40-85 feet. Nybörjare kör oftast med kortare linor medan duktigare åkare åker på längre linor.

Ta sig upp
Om du första gången ska ta dig upp på en wakeboard vill du ofta ha en väldigt lång lina. Desto längre bort ifrån båten du kommer desto lugnare blir vattnet. Om du bara ligger några meter bakom motorn är vattnet väldigt stökigt från all turbulens och det blir väldigt jobbigt för en nybörjare. En annan anledning till varför du vill vara långt bakom båten är för att det blir bredare mellan vågorna vilket ger nybörjaren mer plats att svänga utan att behöva åka över vågorna.

Börja Hoppa
När du har kört med lång lina och kan ta stora fina svängar från ena sidan till den andra vill du kanske börja hoppa? Då rekommenderar vi att du kortar linan tills du får en "ren" våg utan skum i en behaglig hastighet. Du ska fortfarande befinna dig väldigt långt bakom båten för att ha så långt mellan vågorna som möjligt fast med en ren våg. Första steget i att lära sig hoppa handlar om att först ta sats mellan vågorna och hoppa ut på ena vågen. För att få tillräckligt med plats vill du då ha långt mellan vågorna. Andra steget blir att hoppa utifrån och in och landa mellan vågorna.

Våg Till Våg
När du har bemästrat att hoppa både inifrån och ut och utifrån och in är det dags att hoppa mellan båda vågorna. Nu vill du ha en så kort lina som möjligt. Så länge du inte hamnar i vattensprutet från motorn och så länge vågorna är fina så är desto kortare desto bättre. Har du en riktigt kort lina blir avståndet mellan vågorna väldigt litet och du kommer snart att landa i den andra vågen utan att behöva skära för hårt och tappa kontrollen.

Hitta Din Längd
Vid det här laget kan du lätt hoppa mellan vågorna med en kort lina och nu är det dags att börja förlänga linan igen. Du kan börja med en förläggning i taget. Anpassa båtens hastighet och forma vågen med hjälp av motortrimmen. När du hittat rätt hastighet, där både du och vågen mår som bäst och ett lagom avstånd mellan vågorna har du hittat din längd.


I och med att du utvecklas, båten blir olika lastad, du försöker dig på ett nytt trick, någon annan ska åka osv så kommer du behöva ändra linlängden ofta. Därför finns det aldrig en korrekt linlängd till dig och din båt. Därför rekommenderar vi att du väljer en lina som kommer med många olika förlängningar om du inte vet exakt vad du är ute efter.


Jag har fått en knut på min lina. Borde jag ta bort den och i så fall hur?

Det är mycket viktigt att ta bort knutar från sin lina. En knut är linans svagaste del och den kommer att dras åt hårdare och hårdare tills den tillsist skär av sig själv.
Det bästa sättet att få upp en knut på är att slå den mot en hård yta och sedan dra i öglorna fram och tillbaka tills knuten går upp. Använd aldrig vassa föremål som kan skada linan.

Vad ska jag tänka på när jag köper ett handtag?

Wakeboard hantag är mellan 13-15 tum breda medan vattenskidhandtag är mellan 11-12 tum breda. Anledningen till varför du vill ha ett brett wakeboardhandtag är för att det blir lättare att byta hand bakom ryggen när du gör trick där du snurrar.

Handtagen kommer även i olika diametrar. Tjejer och barn har oftast mindre händer och kan ha svårt att greppa ett tjockare handtag tillräckligt hårt.

V handle och T Bar
Vissa handtag kommer med ett mindre enhands grepp en bit ner på linan. Det är till för avancerade trick där du håller handtaget bakom ryggen redan när du skär in mot vågen. i luften behöver du då aldrig byta hand när du snurrar.

Handtag & Linor Guide (FAQ)


Kontakt

Linköping 013-4800766
Stockholm 08-48002220
mail: info@froggy.se

Froggy Garanti

Vi garanterar att varan du köper
är av högsta kvalité. Vi testar själva
allt vi köper in till butiken för att du
ska kunna känna dig trygg i ditt köp.

Inga dolda avgifter

Priset du ser är priset du betalar.
Inga avgifter eller frakter tillkommer
på våra priser.

Öppettider Butiken

Linköping
Måndag-Fredag  kl. 9-17

Stockholm
Endast via tidsbokning denna veckan
Ring gärna om ni önska komma.

Besöksadress

Linköping Froggy
Finnögatan 3
58278 Linköping

Stockholm Froggy
Prästkragens väg 15
132 45 Saltsjö-boo

Fri frakt

Alltid fri frakt på allt!
Alltid ett fritt byte på
Våtdräkter,Västar,
Bindningar*

*Ett fritt byte på våtdräkter,
västar och bindningar som
kostar över 1000 kr/st

Säker betalning: 


© Froggy Vattensport | All Rights Reserved

Update cookies preferences Update cookies preferences