Din kundvagn är tom

Wakeboard Info (FAQ)

Wakeboard FAQ

Froggy Vattensport är ledande på wakeboard i Sverige.
Vår personal, Rickard, Johan, Carro, Jacob m.fl har vunnit de senaste årens SM i Wakeboard, Wakesurf och Vattenskidor.
Vi är välkända som wakeboard coacher i högsta klass.
Det är oss du träffar / pratar / mailar med när du kontaktar oss.


● Vad är wakeboard?
● Vad behövs för att kunna åka wakeboard?

● Är en ”lättåkt och förlåtande” bräda bara till för nybörjare?

● Vilken typ av wakeboard ska jag välja?

● Hur väljer jag rätt längd på wakeboarden?

● Vilken wakeboardbindning ska jag välja?

● Kan ni ge några förslag på riktigt bra wakeboardpaket?

● Vad behöver jag för att åka förutom wakeboarden?

● Hur köper jag ett wakeboardpaket hos Froggy Vattensport?
Wakeboard kan liknas vid snowboardåkning fast på vatten. Eftersom vatten är mjukare än packad snö så slår man sig mindre på wakeboard.  Tack vare den stora ytan på en wakeboard kan man dessutom åka långsamt vilket gör det ännu lättare.
Det är lätt att lära sig åka Wakeboard. Det enda som behövs är några enkla grundtips. Vi på Froggy Vattensport har på våra kurser lärt hundratals nybörjare från 5-åringar till 70-åringar att åka. Har du tidigare sysslat med  snowboard, skateboard, longboard, surfing, kite, windsurf eller liknande blir det ännu lättare att lära dig åka wakeboard.
Det behövs en wakeboard med bindningar, en flytväst och lina med handtag. Det går att åka bakom båt ,wincha eller åka på en kabelpark. (Kabelparker finns lite överallt, t.ex. Stockholm Arlanda, Fagersta, Malmö, Uddevalla, Göteborg, Östersund, mm)
Det finns många olika typer av wakeboard. Nybörjare och medelgoda åkare bör så klart ha en lättåkt och förlåtande wakeboard. Dock finns det alltifrån ”nybörjarbrädor” till ”Pro” brädor som är lättåkta.

Med ”lättåkt” menas att brädan beter sig som åkaren önskar även om åkaren inte alltid gör helt rätt, och med ”förlåtande” menas att även om åkaren gör fel så hugger inte brädan och fall förhindras. En lättåkt och förlåtande bräda är helt enkelt lättare att åka på. Det är dock svårt att ge en wakeboard alla egenskaper som önskas, vissa åkare prioriterar andra egenskaper som passar deras åkstil bättre än just lättåkthet eller förlåtande egenskaper.

Mest lättåkta brädorna är konstigt nog inte nybörjarbrädorna, utan vissa ”Pro” brädor. Dessa är ofta bäst för alla från nybörjare till Pro – men de kostar också ofta mest.
Namnet ”nybörjarbrädor” syftar mer på att de är billiga och fungerar bra för nybörjare.

När du har åkt mycket märker du snart vilka egenskaper du gillar i din bräda, t.ex. att den är snabb eller att den ger mycket höjd i hoppen eller att den har mycket/lite grepp eller att den har mycket flex, mm. Då kan du välja en bräda med just de egenskaperna och kanske kompromissa bort vissa ”lättåkta” egenskaper.

Vi på Froggy Vattensport tävlar bäst på Pro wakeboards som är ”lättåkta” då de är mer förlåtande – vi har bl.a. Adam som är världsmästare, Carro som är 5x Europamästare och många av oss har SM medaljer i wakeboard. Så Pro wakeboards som är ”lättåkta” funkar också ofta bra för extremt avancerad åkning.
Här finns det massor av faktorer som spelar in för att göra ett bra val. Vi har därför valt att förenkla och dela upp informationen för olika båttyper och åkar-nivåer. Längre ner kan du sen läsa om val av längd, mm.
Ju snabbare en bräda är desto lättare skär den genom vattnet men också genom vågen. Det finns fyra wakeboard grundtyper med olika fokus på lyft kontra snabbhet på brädor. Detta har inget att göra med övriga egenskaper utan är ett val som åkare gör beroende på vad som passar dennes stil.

”Kontinuerlig rocker”
Dels finns snabba brädor som skär lätt genom vattnet och också skär genom vågen (= mindre lyft i hoppen). Dessa brädor är sköna att köra bakom en stor wakeboardbåt med massiva vågor. Åkare med viss åkstil får ut mest av sin åkning med en snabb bräda. Lyftet fås ändå tack vare de stora vågorna. Har du inte stora vågor är detta förmodligen inte den typ av bräda du är ute efter.

”3-stegs Rocker”
Sen har vi brädor som är utformade så att vattnet pressar mot brädan när du skär genom vattnet. Detta gör att wakeboarden blir lite långsammare men när du träffar vågen lyfter brädan mer rakt upp vilket ger mer lyft i hoppen. Denna typ av bräda är populär bland duktiga wakeboardåkare med feta wakeboardbåtar då det alltid är roligt att flyga högt i hoppen.
För dig som inte har en wakeboardbåt är detta en typ av bräda du vill ha då det är ett bra val bakom båtar som ger mindre vågor. Dessa brädor är tillräckligt snabba för all typ av åkning samtidigt som du som åkare får mer höjd i hoppen. Detta är rätt val för de allra flesta i Sverige, då de flesta av oss inte har en wakeboardbåt, men ändå vill ha bra höjd i hoppen och skönt häng i luften.

”Abrupt Continuous Rocker”
Det här är den populäraste formen på nya generationens wakeboards för de som vill flyga riktigt högt. Här är brädans form sådan att  vattnet pressar mot brädan och ger mycket höjd när man träffar vågen - samma som på 3-stegs Rocker.
Samtidigt är Abrupt Continuous Rocker wakeboarden sådan att man får bra kontroll i skäret vilket gör det lättare att få maximal kontroll och acceleration mot vågen.
Denna kombination gör "Abrupt Continuous Rocker" perfekt både bakom båtar som ger mindre vågor där man får maximal höjd i hoppen - och bakom riktiga wakeboardbåtar då man får kontrollen och accelerationen som behövs när man hoppar riktigt högt.
Detta är rätt val för de allra flesta i Sverige, både de som har en liten båt, mellan båt eller riktig wakeboardbåt. Helt enkelt en bräda för alla som vill ha bra höjd i hoppen, skönt häng i luften och bra kontroll i skäret.

”Hybrid Rocker”
Slutligen finns det brädor som är en mix av ovanstående, dvs någorlunda snabba och ganska bra lyft i hoppen. Detta är den vanligaste typen av brädor, då de flesta Pro-åkare åker bakom feta wakeboardbåtar och designar sina brädor för att vara snabba och ändå ge bra lyft. Igen ett bra val om du har en wakeboardbåt. Har du mindre båt funkar dessa brädor bra, men det finns som sagt andra typer av bräda som ger mer höjd i hoppen.
Hur du vet vilken bräda som hör till vilken typ är inte lika lätt då alla tillverkare säger att alla deras brädor är superbra, är snabba och ger massor av lyft i hoppen.

Enkelt sammanfattning är att ju mer rocker (böj) brädan har, ju mer Abrupt böjen är (3-stegs eller Abrupt Continuous Rocker) och ju bredare den är - desto mer lyfter den i hoppen.

Det finns brädor som är undantag, som inte har dessa karakteristiska egenskaper, men som ändå ger tokigt mycket lyft i hoppen. Det bästa sättet att få veta vilka egenskaper en wakeboard har är att testa den.

Vi på Froggy Vattensport anordnar flera testdagar varje år dit alla är välkomna att själva komma och provåka våra wakeboards. Vi testar själva nästan alla wakeboards på marknaden för att på bästa sätt kunna guida våra kunder till rätt bräda.
Här ges en förenklad beskrivning då det är massor av faktorer som spelar in vid val av storlek på brädan. Vi finns alltid på mail och telefon för att kunna ge dig mera exakt hjälp för just dina behov.
Först och främst är det åkarens vikt som avgör hur mycket bärighet som brädan behöver för att fungera bra. Förutom åkarens vikt så spelar även åkarens skostorlek, åkstil, nivå på åkningen, mm roll för vilken bärighet som är rätt. Givetvis spelar också båten en väldigt stor roll för brädval (storlek och form på våg). "Rätt längd" på wakeboarden skiftar helt beroende på vilken modell du är intresserad av.

Rätt längd på wakeboarden syftar egentligen på  "rätt bärighet". Bärigheten på en wakeboard beror på: brädans längd, bredd och utformning.
Olika brädor är också olika känsliga för åkarvikt. Vissa modeller har ett optimalt viktspann på bara 20 kg (t.ex. 75-95 kg) medan andra modeller kan ha ett viktspann på 40 kg (t.ex. 45 kg – 85 kg).

Alla seriösa wakeboardåkare vet därför att det inte går att säga någon generell längd för en viss åkarvikt – eftersom bredden och böjen på brädan också spelar in. På Froggy Vattensport anger vi därför en storleksguide för varje wakeboardmodell så du som köpare får rätt längd på just den modellen du tittar på.

Här är exempel på optimal längd på några wakeboards för mig, Rickard i team Froggy Vattensport, som väger ca 75 kg:
Hyperlite State 2.0: 135 cm eller 140 cm, båda fungerar perfekt (lättåkt bräda med mycket kontroll)
Hyperlite Murray 139 cm, Byerly Slayer 139, Ronix One 138 cm, Hyperlite Union 138, Liquid Force Harley 139 cm, Slingshot Shredtown 139

Så för de flesta brädor ligger optimal längd på 137-140 cm för just mig som väger ca 75 kg och har en ganska avslappnad åkstil. Men optimal längd på en viss bräda beror som sagt även på brädans bredd, form och böj också.

Tabellen med längd/vikt nedan är riktad till nybörjare som kollar på nybörjar/medel wakeboards. Det finns alltså massor av undantag från denna tabell, men som nybörjare har du ändå ha något att utgå ifrån:

åkvikt 30 kg, wakeboardlängd 119-129 cm
åkvikt 45 kg, wakeboardlängd 124-134 cm
åkvikt 60 kg, wakeboardlängd 130-138 cm
åkvikt 75 kg, wakeboardlängd 135-142 cm
åkvikt 90 kg, wakeboardlängd 138-145+ cm
åkvikt 105 kg, wakeboardlängd 139-145+ cm
åkvikt 120 kg, wakeboardlängd 141-145+ cm


(På tillverkarnas sidor anges lämplig åkar-vikt för åkning bakom wakeboardbåt, har du mindre båt kan du ha lite mer bärighet (=längre bräda) för att få mer lyft i hoppen.)
Det finns 3 olika typer av bindningar:

Open Toe –  OT,  öppen Tå, dvs tårna sticker ut där fram på bindning. Finns i modeller från rena nybörjarbindningar till Pro bindningar. 

+ billig att tillverka, ofta billigare i inköp
+ denna typ av bindning kan anpassas till många olika storlekar på fot, perfekt om man vill låta kompisarna prova en wakeboard


- det blir kallt om fötterna om vattnet är kallt
- Svåra att få lika stabila som en CT(closed toe)-bindning


Detta är rätt val för dig som är nybörjare och vill dela wakeboarden med många kompisar.  Om du är en medel eller Pro åkare som gillar att känna vattnet mot tårna eller vill ha en billig och bra bindning så väljer du också en OT bindning dock med mera stabilitiet.

Closed Toe – CT, stängd tå, dvs täcker tårna precis som en vanlig sko. Finns allt från rena medelbindningar till Pro bindningar. 

+ många tycker CT är snyggare än OT
+ blir varmare om fötterna
+ går att tillverka så de ger mer stöd i åkningen


- eftersom tå-delen är stängd går det inte att få snörningen att dra åt bindning så den passar olika fötter. Så denna typ av bindning fungerar bäst till en användare.
- lite dyrare att tillverka
- ofta lite krångligare att ta på och av


Detta är en bindning för medelgoda åkare till pro. Detta är rätt val för dig som vill ha en bindning med stängd tå och inte vill spendera pengarna som en System Bindning kostar.

System Bindning – Detta är den nyaste generationens wakeboardbindning. Liknande funktion som den klassiska snowboardbindningen där bindningen sitter fast i brädan och foten får en egen boot / känga som fäst i bindningen.

+ bättre brädkänsla än någon annan bindningstyp tack vare att booten står direkt på brädan och bindningen ger bättre brädkontakt än OT eller CT bindningar
+ eftersom bindningen håller ner booten mot brädan, kan man ha lite olika storlekar i samma bindning och alla kan sitta riktigt bra
+ mycket enkel att ta av och på, både i båt, i vatten och på kabel
+ löser ut på ett säkrare sätt än OT och CT bindningar = mindre skaderisk
+ blir varmare om fötterna
+ håller betydligt bättre än OT/CT
+ för både wakeboard och Kiteboarding,
+ för både båt och cablepark
+ kan ställas in så åkaren får det stöd som önskas, från lös som en OT till mer stöd än någon annan bindning
+ passar på alla wakeboards från alla tillverkare


- dyrare att tillverka, kostar mer

Detta är rätt val för dig som vill ha riktigt bra grejer både båt och kabel, för medelgoda åkare till pro.
För Nybörjaren
Välj en bräda som är lättåkt och förlåtande, som passar brett viktspann och som ger mycket lyft i hoppen. Då kan du ut och njuta av sköna svängar, ta det lugnt och kontrollerat in mot vågen och börja hoppa smått med full kontroll och låna ut brädan till kompisar och familj så alla får testa.
Välj en bindning som passar flera skostorlekar, är bekväm och ger bra stöd. Då får du mer kontroll och ni kan vara flera som delar samma utrustning.

Exempel För nybörjaren:
> Hyperlite State 2.0 med Hyperlite Remix bindning. Modern väldigt lättåkt och rolig bräda som passar alla. Bindningen är den bästa bindningen för nybörjare då den både ger kontroll och är säker.
Fungerar suveränt för nybörjaren som aldrig åkt tidigare men används även av mer avancerade åkare

> Krown Reloaded med Hyperlite Frequency bindning = bra grejer till nybörjaren till sjukt lågt paketpris. Passar för nybörjare och duger även bra till enklare hopp.
Prisbomb som är betydligt bättre än paketen som marinan/sportbutiken/stormarknaden har för 4-5000 kr för!


För medelbra åkaren
Välj en lättåkt bräda med mycket lyft i hoppen och ett par bindningar som ger bra stabilitet så du får mycket tid i luften och bra kontroll i skär, hopp och landningar.

Exempel för medelbra åkaren:
> Hyperlite Murray med Hyperlite System bindningar = legenden Shaun Maurrays bräda som är designad för att åkaren ska utvecklas. Grymt fin bräda för alla från nybörjare till Pro som både är lättåkt och ger ordentligt med lyft i hoppen. Systembindningarna är underbara men dyra.

> Hyperlite State 2.0 med Hyperlite Remix bindning = sjukt bra grejer för alla från nybörjare till avancerade åkare. Brädan är både är lättåkt och ger riktigt bra höjd I hoppen! Bindningen är vår populäraste ”Open Toe” och är underbar för nybörjare såväl som för medelbra åkare. En riktig Froggy Favorit!


För avancerade åkaren
Har du kommit så här långt så väljer du en bräda och bindning som passar just din åkstil och ger dig de egenskaper du vill ha av din bräda och bindning. 

Exempel för avancerade åkaren:
> Hyperlite  Rusty Pro + Hyperlite System bindning = en av våra populäraste Pro-brädor, skön lättåkt och bra pop. Systembindningarn är det självklara valet.
> Byerly Brigade = vill du hoppa högt men inte har en fet wakeboardbåt är det Byerly Brigade som tar dig upp i luften! Mycket pop tack vare en 3-stegs rocker samtidigt som du kan fenorna ger bra grepp för exakt det skär du vill ha. Rolig bräda som fått flera erfarna wakeboardåkare rädda när de kommit för högt upp i hoppen. 

> System bindningen med t.ex.
+ Hyperlite Murray Pro, Hyperlite Riot, Hyperlite Union, Hyperlite Blueprint
+ Byerly Brigade
+ Company Severance
+ Gatorboards G13.
+ Liquid Force Harley
+ Ronix One


För kabelpark åkaren
här finns en uppsjö olika modeller beroende på vilka egenskaper man vill ha. Gemensamt är att de alla har hållbarare bottenmaterial så det håller längre på obstacles (obstacles kallas de hopp, räcken och lådor som ligger vattnet).
> System bindningen med t.ex.
+ Hyperlite Lunchtray, Hyperlite Union, Hyperlite Codyak, Hyperlite Pleasure
+ Byerly Slayer
● En flytväst avsedd för vattensport som sitter kvar på kroppen om du ramlar. Seglarvästar och liknande är ofta tillverkade för att hålla vid fall i vattnet i farter under 8 knop och går ibland sönder vid fall i högre fart!
Så en bra impact väst eller liknande vattensport väst är det som gäller.

● Ett skönt handtag och en lina som är stum (low stretch / no stretch - stum lina ger mer kontroll och mer lyft i hoppen) är bra. Idag finns det mycket skräp-linor som marknadsförs som wakeboard-linor, det du vill ha är en lina som har låg stretch och är delbar så du kan optimera linlängden. För att kolla stretchen i din lina kan du fästa den runt ett träd och sen ta tag i ditt handtag och slita i det så märker du direkt om du har en lina med låg stretch, om inte skaffa en sådan.

● När det gäller båten får vi mycket frågor. Det absolut viktigaste är att båten kan köras i någorlunda konstant fart och att den ger bra vågor. Vill du ha större vågor lägger du vikt i båten, bra fatsacs är ett smidigt sätt att öka vikten i båten och på så sätt få betydligt större och bättre vågor = mer höjd i hoppen. Mer vikt i båten brukar också göra att det är lättare att hålla jämn fart i båten.
Wakeboard torn eller pyloner är absolut inget måste. Det hjälper till med högt linfäste, men för åkning på nybörjar/medel nivå det går alldeles utmärkt att åka med linan fäst lågt.
Har du fixat vikter i båten och känner att du gjort allt du kan för att optimera förutsättningarna för wakeboardåkningen, då är ett wakeboard torn nästa steg. Välj då ett stabilt torn utan flex, då ett dåligt torn kan göra att du får mindre höjd i hoppen – medan ett bra stabilt torn kommer hjälpa dig högre i hoppen och ge dig mer kontroll i luften.
Det finns två olika sätt att köpa wakeboardpaket hos oss på Froggy Vattensport. Du kan köpa ett befintligt paket eller bygga ditt eget paket efter tycke och smak.

1. Du kan enkelt välja ett befintligt paket på en av sidorna i vänstermenyn under "wakeboard". Vi har valt att dela upp katergorierna i nybörjare, medel och pro för att du ska kunna få en fingervisning var du ska börja titta. Vi har också en katergori som heter Slider/cabel som riktar sig till dig som vill ha en wakeboard fokuserad på att åka kabelpark med.
I dessa paket har wakeboard och bindning noga valts ut för att passa tillsammans. När du hittat ett paket du vill köpa väljer du enkelt storlek på wakeboard och bindning och lägger paketet i din varukorg. Behöver du lina, hjälm och andra tillbehör så lägger du nu också dessa i varukorgen. När du känner dig klar så går du till kassan och snabbt avslutar ditt köp genom att betala med kort eller faktura (avbetalning finns också). Ditt paket och tillbehör skickas sedan fraktfritt till dig så att du enkelt kan hämta ut dessa på nämaste ombud. Känner du att du fastar eller har frågor så finns vi givetvis på telefon och mail för att hjälpa dig rätt.

2. Du kan givetvis också bygga ditt helt egna paket helt efter eget tycke och smak. Vi vill givetvis ge dig ett superpris även på ditt helt egna paket och kommer när du är klar med dina val kontakta dig för att få priset godkänt innan vi skickar paketet till dig. För att göra ditt eget paket klickar du på länken nedan och följer anvisningarna som står.

Länk för att köpa ditt egna wakeboardpaket

Wakeboard Guide (FAQ)


Kontakt

Linköping 013-4800766
Stockholm 08-48002220
mail: info@froggy.se

Froggy Garanti

Vi garanterar att varan du köper
är av högsta kvalité. Vi testar själva
allt vi köper in till butiken för att du
ska kunna känna dig trygg i ditt köp.

Inga dolda avgifter

Priset du ser är priset du betalar.
Inga avgifter eller frakter tillkommer
på våra priser.

Öppettider Butiken

Linköping
Måndag-Fredag  kl. 9-17

Stockholm
Endast via tidsbokning denna veckan
Ring gärna om ni önska komma.

Besöksadress

Linköping Froggy
Finnögatan 3
58278 Linköping

Stockholm Froggy
Prästkragens väg 15
132 45 Saltsjö-boo

Fri frakt

Alltid fri frakt på allt!
Alltid ett fritt byte på
Våtdräkter,Västar,
Bindningar*

*Ett fritt byte på våtdräkter,
västar och bindningar som
kostar över 1000 kr/st

Säker betalning: 


© Froggy Vattensport | All Rights Reserved